2016年1月18日 星期一

寄情於山水二(177) - 打鼓嶺-白虎山-蓮麻坑-葉定仕故居-紅花嶺

1月4日禁區第三階段開後,打鼓嶺、蓮麻坑已開放,不用禁區紙了,所以今天放假去探路.但往蓮麻坑的部份蓮麻坑路仍然是禁區範圍,所以不能行車路入蓮麻坑,要在鐵絲網外面繞道,部份山路林非常密,尤其是最後一個閘口,我們更要攀過一個大斜坡密林才能落蓮麻坑.蓮麻坑非常寧靜,我們參觀了葉定仕故居古蹟,好可惜故居在裝修.

離開蓮麻坑,我們沿山脊上礦山麥景陶警崗,警崗是二級文物.看過警崗後我們沿山脊上紅花嶺,山路兩旁的吊鐘花已開得非常美麗,氣候真的變了!最後我們沿舊軍路落沙頭角道結束行程.


打鼓嶺79K巴士總站

口岸工程,路況麻麻





往白虎山

這邊路面已做好


前望白虎山








白虎山麥景陶警崗

廢堡


















下望口岸工程

白虎山


繼續往蓮麻坑




繞道




上157山頭横山路






前望蓮麻坑


穿過橫瀝廢田






最後一關閘口,要往上繞道






終於繞過車路禁區









蓮麻坑村




葉定仕故居













紅花嶺










這裏上麥景陶警崗




下望禁區車路盡頭,有警察截車查區紙










礦山麥景陶警崗






吊鐘花已盛放




























紅花寨



紅花嶺

下望蓮麻坑,左邊那間是葉定仕故居

紅花嶺








舊軍車路落山






6 則留言:

  1. 請問入蓮麻坑/葉定仕故居者有冇不便呢

    回覆刪除
  2. 入蓮麻坑部份車路仲係禁區,所以一定要行山路!最簡單係紅花嶺落,原路走。你也可以跟我路線由打鼓嶺入,到咗警察檢查站繞鐵絲網行山路,只要入到村就唔係禁區,冇問題。
    葉定仕故居好似漏水要換屋瓦頂,可以入內參觀。可能昨天唔係假期,冇乜人,冇村民阻撓!但村內告示就寫咗私人地方,嚴禁進入,我想大家安靜參觀,村民應該友善的。

    回覆刪除
  3. 你好,我係行山網Feedtrip的編輯。我地有意向你借你呢篇文白虎山三角測量站的相,來寫一篇有關行山的文章(走過香港最東南西北端)。如果ok麻煩email我,我地會出番credti的。謝謝!
    my e-mail: emily@feedtrip.com

    回覆刪除